neděle 28. listopadu 2010

Bezdomovci v síti

V tématu projektu jako jsou Bezdomovci se očekávají zajímavá setkání, zábavné a napínavé historky z ulice a strašidelná vyprávění o selhávající technice. To v tomhle článku nečekejte - moje téma byla legislativa týkající se bezdomovců. Řekli byste, že u něčeho takového se nic zajímavého stát nemůže.

A nebo že by přece?

Moje vyprávění je také o zajímavých setkáních - jen jsou ta setkání ne lidská, ale virtuální. A teď už bez dalších vytáček: Co všechno potkáte, když hledáte bezdomovce v síti?

Bakalářka o bolivijském spisovateli-bezdomovci

Víte, že ve městě zvaném LaPaz žije muž jménem Hugo Viscarra, který píše povídky o svém životě na ulici? Že jeho knihy jsou jsou plné Coby, argotu bolivijského podsvětí? A že mimo Bolívii o něm ví málokdo? Takový moderní Neruda. Výsledkem bakalářky Zuzany Drbalové je i překlad několika povídek. Takže jestli máte čas a chuť... (povinné čtení pro zájemce o španělštinu!)

Čtěte zde.

Kriminologická příručka

Věřte tomu, že o bezdomovce se nezajímají jen sociologové. Závěrečná zpráva "BEZDOMOVECTVÍ A BEZDOMOVCI Z POHLEDU KRIMINOLOGIE" Institutu pro kriminologii a sociální prevenci je stručná, přehledná, korektní. Perfektní úvod do problematiky pro laika, nebeská mana pro novináře pídícího se po zdrojích. Sláva citacím!

Čtěte zde.

Nejsou bezdomovci jako bezdomovci

Když budu citovat autoriky, budu mít větší úctu? V článku EKONOMu se rozebírá problém, který s bezdomovectvím souvisí, i nesouvisí - adresa trvalého pobytu. Kdyby měl "adresu na úřadě" jenom ten, kdo je bez domova, bylo by mnoho věcí jednodušších. Ale není tomu tak a EKONOM vysvětluje, proč někteří "bezdomovci" jsou bez domova jen podle zákona.

Čtěte zde.

ETHOS, evropská typologie bezdomovství

Typologie asociace FEANTSA. Zajímavé jak pro zájemce o problematiku bezdomovectví (protože FEANTSA je hlavní evropská autorita) i pro laiky - mimojiné seznam důvodů, proč se někdo stane bezdomovcem.

Čtěte zde.

Bizarnost na závěr

Slíbila jsem zajímavá setkání a sliby plním. Při hledání materiálu o bezdomovectví mi Google předložil stránku vtipů o gayích a lesbičkách. Vážně.

Přemýšlím, co mi tím chtěl naznačit...

Čtěte zde. (ne že by to stálo za to)

Doufám, že takové malé odlehčení vám přišlo k chuti. Příště už zase vážně, a hlavně na http://www.munimedia.cz/kurz/on-line-zurnalistika/

Žádné komentáře:

Okomentovat